Kanunların Yasalaşma Süreci

Kanun Nedir?     Kanun, normlar hiyerarşisinde yer alan, devletin yasama organı tarafından düzeni sağlamada en sık kullandığı hukuki bir metin türüdür. Çoğunlukla metin halinde yani yazılı olmasına rağmen yazısız örnekleri de vardır. Peki, kanunun yasalaşma süreci nasıl işler?    Kanunun oluşum süreci ilk olarak öneri ile başlar. Bir kanun önerisini ya bakanlar kurulu ya da milletvekillerinin bizzat kendisi verir. Kanun önerisi açısından tek bir milletvekili dahi öneride bulunabilir. Eğer milletvekilleri bir öneride bulunurlarsa bu öneriye “ kanun teklifi ” denir. Eğer Bakanlar Kurulu bir öneride bulunmuşsa buna “ kanun tasarısı ” diyoruz. Yeni kabul gören sistemde Bakanlar Kurulu olmayacağından, bu sistemde Bakanlar Kurulu tarafından sunulan "kanun tasarıları" da ortadan kalkacak. Fakat milletvekilleri tarafından sunulan kanun teklifi geçerliliğini koruyacak.    Tasarı ya da teklif önce Meclis Başkanlığı'na sunulur. Meclis Başkanlığı bunu kom...

Ebola Virüsü Nedir? Ebola Virüsü Belirtileri Nelerdir? Ebola Virüsü Türkiye'de Var mı?

Yeni Ebola Virüsü Nedir? Yeni Ebola Virüsünden Kimler Daha Fazla Etkilenir?

1970’li yıllarda Afrika ülkelerinde yayılım gösterdiği tespit edilen ve hayvandan insana ya da insandan insana bulaşabilen virütik bir hastalıktır. Covid-19 virüsünün etkilerinden henüz kurtulamamışken Ebola virüsünün yeniden gündeme gelmesi tüm dünyada korku uyandırdı. Henüz aşısı geliştirilemeyen bu hastalık, Afrika bölgesinde bir salgına sebebiyet vererek %90 oranlarında ölüme neden olmuştur.

Peki, Yeni Ebola Virüsü Nedir? Yeni Ebola Virüsünden Kimler Daha Fazla Etkilenir? Bu hastalık hakkında öğrenmek istediğiniz tüm detaylar yazımızda…

Yeni Ebola Virüsü Nedir?

Yeni Ebola virüsü filovirüs grubundan olan bir virüstür. Ebola Virüs hastalığına kısaca EVH’da denilmektedir. İpliksi bir yapıya sahip olan bu virüs yaklaşık 70-80 nm boylarında olup RNA genetik yapısından oluşmuştur. Omurgalılar en büyük konakçılarıdır.

Bulaşan kişinin ağır semptomlar geçirmesine sebep olabilmektedir. Yarasa, maymun, goril, şempanze, orman antilobu ve kirpi gibi hayvanlardan insana geçip bulaşma sergilemektedir. Ardından insandan insana da bulaşmaktadır. Yüksek ateş ardından kanamalara sebep olan bu hastalık %50 ile %90 oranlarında ölümle sonuçlanabilmektedir. Bulaşma hızı oldukça yüksek olduğu için salgın hastalık sınıfında yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü hastalığı 4. Risk Grubu Patojen olarak açıklamıştır.

Mevcut olarak bilinen 5 türü bulunmaktadır. İsimleri şunlardır:

  • Bundibugyo Ebola Virüsü (BDBV)
  • Zaire Ebola Virüsü (EBOV)
  • Reston Ebola Virüsü (RESTV)
  • Sudan Ebola Virüsü (SUDV)
  • Taï Forest Ebola Virüsü (TAFV)

Yeni Ebola Virüsünden Kimler Daha Fazla Risk Altında?

Hastalık ağırlıklı olarak Afrika ve civarında ki ülkelerde gözlemlendiği için bu bölgeye seyahat gerçekleştirenlerde veya burada yaşayan insanlarla temas kuran kişilere bulaşma riski çok fazladır.

Yeni Ebola Virüsü Nasıl Bulaşır?

Virüs insanların, hayvanların kan ve vücut sıvılarına temas etmesi sonucu bulaşır. İdrar, dışkı, kusmuk gibi tüm vücut sıvılarında virüs saptanmıştır. Bulaş yolu şu şekilde açıklanmıştır:

Hayvandan hayvana bulaşma şekli: Virüs taşıyan vahşi hayvanlardan temas yolu ile aynı ortamları paylaştığı diğer hayvanlara bulaştırma şeklidir.

Hayvandan insana bulaşma şekli: Virüs taşıyan hayvanların etleri, kan veya vücut sıvıları ile hayvandan insana bulaştırma şeklidir.

İnsandan insana bulaşma şekli: Enfeksiyöz vücut sıvıları olarak bilinen ter, idrar, kan, semen, kusmuk vb. gibi temaslarla oluşan bulaştırma şeklidir.

Afrika bölgesinde olan özellikle de Liberya, Gine, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri, Nijerya gibi ülkelerde yaşayan konakçı maymunlar ya da yarasalardan bulaştığı düşünülmektedir. Ülkemizde bugüne kadar herhangi bir ebola virüs vakasına rastlanmamıştır.

Yeni Ebola virüsü hastalığında (EVH) taşıyıcı olan hayvanlarla temasta bulunan mesela kesme, beslenme olarak tüketme gibi durumlarla bulaşmaktadır. Hastalıklı hayvanın vücut sıvısı ile insana bulaşma sağlanmaktadır. Kan, dışkı, idrar, tükürük ve diğer vücut sıvılarından bulaşma riski çok fazla olan bir hastalıktır. Sağlıklı kişiye bulaşma bu sıvıların herhangi birine temas ile olmaktadır.

Diğer bir yandan da virüs taşıyan kişinin kendi vücut sıvısının ortak kullanım alanlarına teması sonucu diğer kişilere yayılım oluşmuş olmaktadır. Ayrıca cinsel yol ile bulaşma sağladığı da bilim insanları tarafından ispatlanmıştır. Enfekte vücut sıvıları ile kontamine olmuş objeler en büyük bulaş yollarındandır.

Afrika bölgelerindeki sağlık sisteminin çok yeterli olmayışı, enjektör veya diğer sağlık malzemelerinin birden fazla hastaya uygulanması, kontamine olmuş laboratuvar koşulları bu enfeksiyonun yayılmasını hızlandıran etkenler olmuşlardır.

Yeni Ebola virüsü hastalığı (EVH) en hızlı şekilde sağlık kuruluşlarında yayılım sağlamaktadır. Maske, eldiven ve koruyucu elbise gibi kişisel koruyucu ekipman kullanımının önemli bir hayat kurtarıcı aktivitedir. Virüsü taşıyan hastalarla birinci derece temasta olan sağlık çalışanlarına bulaşması çok kolay ve risk çok fazladır.

Yeni Ebola Virüsü Kuluçka Süresi Ne kadardır?

Kuluçka süresi, enfeksiyonun metabolizmaya girişi ile hastalık semptomlarının ilk göründüğü an arasındaki zamandır.  Yeni Ebola Virüsündeki kuluçka süresi 2-21 gün olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanmıştır.

Yeni Ebola Virüsü Hangi Ortamlarda Yaşar?

Oda sıcaklığında 6 gün süresince sıvı veya kuru ortamlarda yaşadığı ve enfeksiyon riskini taşıdığı bilinmektedir.

Yeni Ebola Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Ağır seyreden bir hastalık olduğu için bulaşan kişide seyreden semptomlar da ağırdır ve aniden başlayabilmektedir. Tüm belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hastalığın ilk belirtileri
  • Yüksek ateş
  • Yoğun halsizlik
  • Şiddetli kas ve eklem ağrısı
  • Şiddetli Baş ve Boğaz Ağrısı
  • Kusma
  • İshal
  • Vücutta Döküntüler
  • Hastalığın ileri seviyedeki belirtileri
  • Böbrek ve karaciğerde yapısal bozukluklar
  • Kandaki Beyaz kan hücresi ve trombosit sayısındaki azalma
  • İç veya Dış Vücut Kanamaları
  • Organ Yetmezliği
  • Beyin İltihabı

Yeni Ebola Virüsü Tanısı Nasıl Konulur?

Yeni Ebola Virüs hastalığı (EVH) tanısını ile belirtilerle Sıtma, Sarı Humma veya Dang humması gibi hastalıklardan zor ayrılmaktadır. Bu ayrım zor olduğundan şüpheli semptomlar gösteren hastalar hemen karantinaya alıp izolasyonu sağlanmalıdır.

Hastalığın bulaşıcılığı çok yüksek olduğu için x4Enfekte olan hastadan alınan vücut sıvısı örnekleri ile ancak ileri derecede yüksek korumalı laboratuvarlarda analizlerin yapılması mümkündür. Hastalığın tanısı ancak bu şekilde konulabilmektedir. Analizler aracılığıyla hastanın kan değerleri ve organ fonksiyonları gözlem altına alınmaktadır.

Yeni Ebola Virüsü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu virütik hastalığa karşı etkili olduğu bilinen herhangi bir ilacı ve tedavisi yoktur. Bu yüzden ölüm oranı oldukça yüksektir. Antiviral hastalık tedavisinde endike olan ilaçlarla tedavi yaklaşımı sağlanmaya çalışılsa da etkileri düşüktür.

Enfekte hastanın yoğun bakıma alınması çok önemli bir noktadır. Ardından hastaya verilecek elektrolit ve sıvı takviyesi uygulanmalıdır. Böbrek diyalizi, kan transfüzyonu veya plazma replasmanı gibi destekleyici uygulamalar tercih edilebilir.

Yeni Ebola Virüsü için geliştirilen herhangi bir aşı uygulaması da henüz yoktur.

Yeni Ebola Virüsünden Korunma Yolları Nelerdir?

Bu hastalık ölümcül riskler oluşturduğu için korunum sağlanmak çok yüksek derecede önemlidir. Bu enfeksiyondan korunmak yolları şöyledir:

  • Enfekte olan kişilerle hiçbir şekilde bir araya gelinmemeli ve temastan kaçınılmalıdır.
  • Hasta olan kişilere temas kurulacaksa mutlaka eldiven ve diğer kişisel koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır.
  • Ateş, yorgunluk belirtilerinden herhangi biri mevcutsa hızlıca sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
  • Hasta ziyaretinden sonra eller bolca 20 saniyeden az olamamak şekilde yıkanmalı ve tüm giysilerin değiştirilmelidir.
  • Hastalık cinsel yolla kolayca bulaşabileceğinden cinsel temastan kaçınılmalıdır.
  • Bölgedeki vahşi hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır.
  • İyi pişmemiş et yenmemelidir.

Yeni Ebola Virüsün Hamileler Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Hamileler üzerindeki etkileri son derece ciddi ve ölümcüldür. Enfekte olan anne ve bebeklerde sonuçlar ölümcül olabilmektedir. Uzmanlar gebelikte bu hastalığa yakalananların hastalığa karşı en zayıf ve en riskli grupta olduğunu söylüyor.

Yeni Ebola Virüsün Çocuklar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Yakın temastaki herkesin risk altında olduğu bu hastalıktan çocukları korumak oldukça önemlidir. Çocuklarının birbirine teması daha fazla olduğu için bulaşma hızı oldukça yüksektir.

Yeni Ebola Virüsü Tekrar Bulaşır mı?

Yeni Ebola Virüsünü geçiren ve normal hayatına dönen kişilere tekrardan bulaşmamaktadır. Ancak virüsün erkeklerin menis sıvısında maksimum 3 ay süresince yaşadığı bilgisi vardır. Dolayısıyla kondom kullanımı ve cinsel ilişkiden kaçınma tavsiye edilmektedir. Hastalığı geçiren kişi yüksek derece antikor üretimini sağladığı için 9-10 yıl kadar korunma sağlamış olmaktadır.

Yeni Ebola Virüsü Görülen Ülkelere ve/veya Ülkelerden Havayolu Seyahatleri Olduğunda Nelere Dikkat Etmek Gereklidir?

Yeni Ebola Virüsündeki en büyük bulaş yolu hasta olan kişilerle herhangi bir sıvı etkileşimi içerisinde olmaktır. Seyahat etmek Yeni Ebola Virüsü (EVH) hastalığında yüksek derecede risk teşkil etmektedir. Havayolu seyahatlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktaları sizin için aşağıda derledik:

  1. Seyir Halinde İken;

  • Hastalık semptomlarından herhangi birini seyir halinde iken göstermeye başlarsanız derhal en yakın yetkiliye bilgilendirme yapmanız gerekir. Halsizlik, boğaz ağrısı ve öksürük, ani gelişen baş ağrısı, mide bulantısı ve ishal şüphelenilmesi gereken belirtilerdendir.

  1. Seyahat Tamamlandıysa;

  • Varılan noktadaki kişisel hijyen kurallarına uymak, sık sık el yıkama ve dezenfeksiyonu sağlamak dikkat edilmesi gereken bir noktadır.
  • Mümkünse tek kullanımlık eldiven takılarak toplu alanlarda sıvı teması engellenebilir.
  • Hastalık belirtisi gösteren veya bir yakını kaybeden temaslı kişilerle temas etmekten kaçınılması önemlidir.
  • Varış noktasında kendinizde hastalık semptomlarını taşıdığınızı düşünüyorsanız derhal en yakın sağlık kuruluşuna ulaşmaya çalışmalısınız.

Yeni Ebola Virüsü Hakkında Yanlış Bilinenler

  • Ben Yeni Ebola Virüsünü atlattım ama tekrar korunmalıyım! Yanlış!

Bu hastalığı yenen kişilere tekrardan bulaşmadığı bilinmemektedir. Vücudun bağışıklık sistemi ile ürettiği yüksek oranlardaki antikor seviyesi ile kendini koruma altına almaktadır. Ancak virüsün erkeklerin menis sıvısında maksimum 3 ay süresince yaşadığı bilgisi vardır. Dolayısıyla cinsel ilişkide dikkatli olmakta fayda vardır.

  • Her Ebola Virüsü vakası ölümle sonuçlanır! Yanlış!

Semptomların erken fark edilip sağlık kuruluşuna hemen başvurulması ve destekleyici tedavilerle yoğun bakımda ki hasta takibi ile hastalığı yenen kişiler vardır. Ama tekrardan belirtmek gerekirse ölüm oranı yüksek olunan bir enfeksiyondur.

  • Ebola Virüsü hava yolu ile bulaşmaktadır! Yanlış!

Ebola virüsü hava yoluyla taşınmamaktadır, en büyük bulaş yolu vücut sıvısı ile temastır.

  • Yeni Ebola virüsü cinsel yolla bulaşmaz! Yanlış!

Ebola virüsünü yenmiş kişilerle cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır çünkü menis sıvısında 3 ay kadar yaşadığı uzmanlarca ispatlanmıştır.

  • Bağışıklık sistemi güçlü olanlar Yeni Ebola Virüsüne yakalanmaz! Yanlış!

Ebola virüsü yayılımı çok hızlı ve etkilerini ani gösteren güçlü bir virüstür. Böyle bir virüse insan bağışıklık sitemi tek başına koruma sağlayamamaktadır.

  • Yeni Ebola Virüsün tedavisi vardır. Yanlış!

Günümüzde henüz uygulanabilir bir tedavisi bulunmamaktadır. Hasta yoğun bakımda takip edilerek destekleyici tedavilerle iyileşmesi sağlanabilir.

  • Yeni Ebola Virüsünün aşısı vardır! Yanlış!

Hastalığa karşı korunmada kullanılabilecek ruhsatlı bir aşısı yoktur. Aşı geliştirme çalışmaları halen devam etmektedir.

  • Yeni Ebola Virüsünde grip semptomları gözlenebilmektedir. Yanlış!

Ebola virüsü semptomları arasında gribal enfeksiyonlarda gözlenen burun akıntısı, hapşırma ve koku kaybı gibi belirtiler yer almaktadır.

Yorumlar

Translate