Kanunların Yasalaşma Süreci

Kanun Nedir?     Kanun, normlar hiyerarşisinde yer alan, devletin yasama organı tarafından düzeni sağlamada en sık kullandığı hukuki bir metin türüdür. Çoğunlukla metin halinde yani yazılı olmasına rağmen yazısız örnekleri de vardır. Peki, kanunun yasalaşma süreci nasıl işler?    Kanunun oluşum süreci ilk olarak öneri ile başlar. Bir kanun önerisini ya bakanlar kurulu ya da milletvekillerinin bizzat kendisi verir. Kanun önerisi açısından tek bir milletvekili dahi öneride bulunabilir. Eğer milletvekilleri bir öneride bulunurlarsa bu öneriye “ kanun teklifi ” denir. Eğer Bakanlar Kurulu bir öneride bulunmuşsa buna “ kanun tasarısı ” diyoruz. Yeni kabul gören sistemde Bakanlar Kurulu olmayacağından, bu sistemde Bakanlar Kurulu tarafından sunulan "kanun tasarıları" da ortadan kalkacak. Fakat milletvekilleri tarafından sunulan kanun teklifi geçerliliğini koruyacak.    Tasarı ya da teklif önce Meclis Başkanlığı'na sunulur. Meclis Başkanlığı bunu kom...

Yetki Devri ve İmza Devri Arasındaki Farklar ve Benzerlikler


Yetki ve İmza Devrinin Fakları:

  • Yetki devri bir konudaki karar alma yetkisinin bir makamdan başka bir makama aktarılmasıdır. Yani devreden ve devralan bir makam olmalıdır. İmza devrinde ise karar alma yetkisi ismen belirtilen bir kişiden ismen belirtilen bir başka kamu görevlisine aktarılır. Yani yetki devrinde makamdan makama bir devir gerçekleşirken imza devrinde kişiden kişiye gerçekleşen bir devir söz konusudur.
  • Yetki devrinde makamın başında bulunan kişilerin değişmesi durumunda yetki devri sonlanmaz. Çünkü makamdan makama geçiş yaptığımız için makamın başındaki kişiler bizi bu kapsamda ilgilendirmez. İmza devrinde ise ismen belirtilen bir kişiden ismen belirtilen başka bir kişiye yetki devredildiği için bu kişilerden birinin değişmesi durumunda imza devri kendiliğinden sonlanır.
  • Yetki devrinde, yetkinin asıl sahibi devralandır. Çünkü devreden makam yetkinin asıl sahipliğini devralana verir. Dolayısıyla yetki devrinde yetkinin asıl sahibi yetkiyi devralan makamdır. İmza devrinde ise yetkinin asıl sahibi devreden şahıstır. Devralan şahıs ona yardımcı olarak bu yetkiyi kullanır. Yani devreden, o yetkiyi kullanmaya devam ediyor ve devralan ise ona sadece yardımcı olduğu için burada yetkinin asıl sahibi devreden şahıstır.
  • Yetkinin asıl sahibi kimse yetkiden doğan sorumlulukta ona ait olacaktır. Yetki devrinde sorumluluk devralan makamda, imza devrinde sorumluluk devreden makamdadır.
  • Alt devir, yetki devrinde mümkün değilken imza devrinde kanunen yasaklanmadıkça mümkündür.

 

Yetki ve İmza Devrinin Benzerlikleri:

  • Yetki devrinin ve imza devrinin her ikisinin de yapılabilmesi için ya kanunda öngörülmüş olması lazım ya da kanunda açıkça yasaklanmamış olması lazımdır.
  • İkisinin de kısmi yapılması gerekir. Yani bir makam kendi üzerindeki bütün karar alma yetkisini olduğu gibi bir başka makama aktaramaz. Yalnızca bir kısım yetkiler başkasına devredilebilir.
  • Yetki ve imza devrinin yeterli açıklıkta yapılması lazımdır. Yani hangi yetkiyi devrediyorsak bu yetki devrinin açık bir şekilde kime devredildiği mutlaka belirtilmesi gerekir. Buna yeterli açıklık denir.
  • Yetki ve imza devirleri kural olarak yazılı şekilde yapılır ve yapılması gerekir. Ayrıca bu işlemin yapıldığı mutlaka ilgililerine duyurulması gerekmektedir.

Yorumlar

Translate