Kanunların Yasalaşma Süreci

Kanun Nedir?     Kanun, normlar hiyerarşisinde yer alan, devletin yasama organı tarafından düzeni sağlamada en sık kullandığı hukuki bir metin türüdür. Çoğunlukla metin halinde yani yazılı olmasına rağmen yazısız örnekleri de vardır. Peki, kanunun yasalaşma süreci nasıl işler?    Kanunun oluşum süreci ilk olarak öneri ile başlar. Bir kanun önerisini ya bakanlar kurulu ya da milletvekillerinin bizzat kendisi verir. Kanun önerisi açısından tek bir milletvekili dahi öneride bulunabilir. Eğer milletvekilleri bir öneride bulunurlarsa bu öneriye “ kanun teklifi ” denir. Eğer Bakanlar Kurulu bir öneride bulunmuşsa buna “ kanun tasarısı ” diyoruz. Yeni kabul gören sistemde Bakanlar Kurulu olmayacağından, bu sistemde Bakanlar Kurulu tarafından sunulan "kanun tasarıları" da ortadan kalkacak. Fakat milletvekilleri tarafından sunulan kanun teklifi geçerliliğini koruyacak.    Tasarı ya da teklif önce Meclis Başkanlığı'na sunulur. Meclis Başkanlığı bunu kom...

1982-1961 Anayasalarının Oluşum Sürecindeki Fark ve Benzerlikler


Benzerlikleri;

·         1961 Anayasası ile 1982 anayasasını kuran iktidar tali kurucu iktidardır.

·         İki anayasada kurucu meclis tarafından yapılmıştır

·         İkisi de askeri müdahale sonrası oluşmuş geçici anayasal düzenlerin ortaya çıkardığı anayasalardır.



Farklılıkları;

·         Referandum sonrası ne olacağı 1982 anayasa referandumunda belirtilmemiştir. Fakat 1961 anayasa referandumu sonucunda haktan ret cevabı alındığında ne yapılacağı belirlenmiştir.

·         1982'de halk oylaması ile birlikte Cumhurbaşkanlığı seçiminde gerçekleşmiştir 1961'de ise Ayriyeten bir Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmıştır. 1982 Anayasası referandumunda Evet oyu çıktığı takdirde Milli Güvenlik Kurulu Başkanı aynı zamanda cumhurbaşkanıdır ilkesi de vardır. 1961'de sadece anayasa oylanır.

·         1960’daki milli birlik komitesi daha kısa sürelidir.

·         1980 darbesi TSK’ ya bağlı emir komuta zinciri içerisinde yapılmıştır 1960'ta ise darbe orta düzey subaylar tarafından yapılmış bir darbedir.

·         1960'da Sadece Demokrat Parti kapatılmıştır. Diğer partilerin anayasanın oylanması konusunda propaganda yapabilme şansı bulunmaktadır. 1980'de ise bütün partiler kapatılıyor. Bu dönemde hiçbir parti ya da siyasal oluşumun anayasanın oylamasında aktif rol oynamadığı apolitik bir ortam oluşturulduğu görülür.

Yorumlar

Translate